Tuff Skugga

Hur fungerar du som coachande ledare i skarpt läge?

Therese Wallin, ledarskapstränare på Tuff ledarskapsträning svarar på vanliga frågor vi får om Tuff Skugga:

Vad är Tuff Skugga?

Tuff Skugga är en tjänst vi erbjuder som innebär att vi kommer ut till chefens/projektledarens arbetsplats och skuggar hen. Vanligast är att chefen har bokat upp 2-3 medarbetarsamtal, avstämningar, feedback, coaching med 10 min mellan varje samtal. Under samtalen med medarbetaren sitter jag som Tuff-coach som en fluga på väggen. Efter varje samtal får chefen feedback som hen kan omsätta o integrera direkt i nästa samtal. 
Allt avslutas med att chefen får lite mer genomgripande feedback på sina styrkor och fallgropar samt konkreta tips. Ett annat vanligt scenario är att vi skuggar ett veckomöte eller ledningsgruppsmöte.

Varför Tuff Skugga? Vad brukar chefer och grupper få ut av Tuff Skugga?

Det som är så häftigt med Tuff Skugga är att utveckling sker direkt i deras vardag och att det man pratar om och tränat på i riggade rollspel under en kurs blir påtagligt och verkligt. Kostnaderna med chefens fallgropar blir konkreta och när hen provar att omsätta sin feedback får de direkt respons när exempelvis tysta medarbetare blir aktiva och börjar öppna sig eller ljumma samtal blir angelägna eller oengagerade möten som blir fulla av energi. 

I vilka situationer skulle du välja att beställa en Tuff Skugga och inte en ”vanlig” ledarskapscoaching?

Svår fråga. Det optimala är en kombination mellan individuell coaching och Tuff Skugga, alternativt att gå vår Ledarskapsträning och därefter beställa Tuff Skugga. 

Hur reagerar arbetskamraterna när man har en skugga med sig in på mötet? 

Enbart positivt. De flesta säger spontant att det är kul/bra att chefen också tränar och får feedback. Inledningsvis säger vi också att mitt fokus är på hur din chef sköter sig så jag struntar just nu i dig. Jag har även skuggat chefer när de ska ge medarbetare tuff feedback eller prata om att något inte fungerar. Även då har reaktionen varit positiv – eller i alla fall neutral. 

 

  • “Ett mycket bra sätt att få konstruktiv feedback på hur jag agerar. Det var viktigt att jag såg detta tillfälle som träning – ju fler ”minor” jag gick på desto mer lärde jag mig. Genom skuggningen fick jag med mig bra, konkreta tips på både mina egna, mina ledares och min ledningsgrupps utvecklingsområden.”
    — Fredrik Nordberg, chef för säljchefer

Tuff Skugga är en effektiv coachingtjänst där du får feedback på hur du fungerar som coachande ledare i skarpt läge.

Du väljer ett datum (under några timmar, en halvdag) när du planerat in mycket interaktion till exempel medarbetarsamtal och leder möten. Beställ en Tuff-coach som kommer till din arbetsplats det valda datumet. Ett förberedande samtal sker över telefon, feedback avslutar skuggningen. 

Kontakta oss på info@tuffledarskapstraning.se eller 08-446 16 20 så berättar vi mer om hur en Tuff coaching kan gå till på ditt företag.